Skrædderen forlænger tøjets levetid

To piger fra Christianshavn har banet vejen for Ungeråd KBH

Københavns unge har været til valg – naturligvis digitalt – hvor de har stemt til det nye Ungeråd KBH. 64 kandidater stillede op, og heriblandt er der valgt 35 medlemmer og 15 suppleanter. Rådet er et tiltag, der giver de unge mulighed for til at få medindflydelse på udviklingen i Københavns Kommune og nu er det tid til at medlemmerne af det nye Ungeråd KBH flytter ind på Københavns Rådhus

Tekst og foto af Elin Tabitha Hansen – artikel publiceret i lokalavisen Havnefronten 16. november 2017

sigrid_thea

Thea Benedicte Ravn Graumann (tv) og Sigrid Lijle Vad (th) går i 9. klasse på Christianshavn Skole og har boet hele deres liv på Holmen

Thea og Sigrid er ambassadører for Ungerådet, og derigennem har de to piger været med til at etablere Ungeråd KBH. Siden januar har Thea og Sigrid, der begge er 15 år, været med i en ambassadørgruppe, der har haft til opgave at udforme vedtægterne, som blandt andet beskriver, hvordan rådet er sat sammen og de har defineret retningslinjerne for samarbejdet mellem de unge og Borgerrepræsentationen.     

Ideen bag Ungerådet KBH er, at de unge har et talerør til politikerne, hvor deres visioner og ønsker for fremtidens København bliver fremført. Rådet havde sin begyndelse, da Børne- og Ungdomsudvalget i november 2016 besluttede at bruge 500.000 kr. årligt på, at kommunens unge skulle haves deres eget råd. Rådet har mulighed for fire indstillinger om året til Borgerrepræsentationen, som blandt andet er nedfældet i vedtægterne for Ungeråd KBH.

De voksne politikere vil også Ungerådet

En del af forarbejdet for ambassadørerne til Ungeråd KBH var en studietur, hvor fire af medlemmerne fra København besøgte allerede eksisterende ungeråd i Silkeborg og Aarhus.

”Ideen med baggrundsgrupper er inspiration, vi fik med hjem fra besøget i Aarhus og det var også derfra, at vi fandt ud af, at vi gerne ville øge aldersgrænsen til 20 år, så det ikke kun er folkeskoleelever, der sidder i Ungerådet”, fortæller Sigrid.  

Thea synes, at hun som ambassadør har fået fornemmelse af at være politiker og hun oplever, at blive taget seriøst af politikerne i Borgerrepræsentationen.

”Det var meget nervepirrende, at skulle stå foran hele Borgerrepræsentationen og præsentere ambassadør gruppens ideer, visioner og forslag til Ungerådets vedtægter. Vi bliver taget seriøst, vi får lov til at sidde inde på Rådhuset og det er tydeligt for mig, at politikerne i Borgerrepræsentationen er meget interesseret. Det er ikke kun os unge, der vil dem – de voksne politikere vil også os.”

”Vi var ikke specielt politisk interesseret”

Hverken Thea eller Sigrid kommer fra hjem fyldt med politik og tidligere har de ikke interesseret sig specielt for politik –  de er heller ikke medlem af et politisk parti. Det var lidt tilfældigt, at Thea og Sigrid blev involveret i Ungeråd KBH. En pædagog på Sofieklubben på Christianshavn, hvor de går i ungdomsklub, opfordrede pigerne til at tage til intromøde om ambassadørgruppen og efter at de deltog i dette møde, blev de en del af de 15 ambassadører. Begge har de har holdninger og forslag til, hvordan København kan blive et bedre sted. De er enige om, at man ikke behøver, at vide alt om politik eller vide hvad de forskellige partier står for, hvis man vil være med i Ungeråd eller baggrundsgrupperne. ’Man skal bare møde op for at være med i baggrundsgrupperne, hvis man mener, at det er spændende og vigtigt, at man som ung kan ændre noget i ens by’.   

FAKTABOKS

Sigrid og Thea vil gerne arbejde for et grønnere og renere København, bevaring af Amager Fælled, bedre miljø fx ved færre biler og flere elbiler samt bedre og billigere transportmuligheder for unge.

FAKTABOKS

Ungerådet KBH består af 35 medlemmer og op til 15 suppleanter, som vælges blandt unge i alderen 12-20 år med bopæl i eller som er under uddannelse i Københavns Kommune. Medlemmerne af Ungerådet vælges for et år ad gangen, hvor de mødes to gange om måneden på Københavns Rådhus og det er medlemmerne, som vælger tre talspersoner.

Alle unge i København kan deltage i baggrunds-grupper uden at være medlemmer af Ungerådet.

 

sigridthea

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Skrædderen forlænger tøjets levetid