To piger fra Christianshavn har banet vejen for Ungeråd KBH

Danmarks første street food lukker og slukker på Papirøen

For fire år siden var Papirøen ukendt farvande for både danskere og turister, men en majdag i 2014 åbnede Danmarks første street food og fik Papirøen ind på Danmarkskortet. De to gamle lagerhaller – hal 7 & 8 – blev dengang transformeret til Copenhagen Street Food, som siden har udviklet sig til den fjerde mest populære attraktion i København. Nu er det slut. Den 22. december 2017 er sidste chance for at besøge madmarkedet inden ombygningen af øen går i gang.

Tekst og foto af Elin Tabitha Hansen – artikel publiceret i lokalavisen Havnefronten 14. december 2017

Papirøen

Benal, P3 Guld-vinderen, spiller  live kl. 21 til afslutningsfesten den 16. december 2017 hos Copenhagen Street Foods  

Et nyt mad- og kulturfællesskab åbner på Refshaleøen i foråret 2018

Et helt nyt koncept er sprunget ud af Copenhagen Street Food, hvor der i tillæg til mad, også er fokus på kultur og kreative iværksættere. Initiativtagerne og folkene bag Copenhagen Street Food med restauratør Jesper Julian Møller i spidsen åbner i forsommeren 2018 et nyt mad- og kulturfællesskab i Riggerloftet på Refshaleøen.

Det nye sted har arbejdstitlen Reffen og skal være en platform, hvor både erfarne og kommende gadekokke samt iværksættere kan teste og udvikle sine idéer ved at drive en madbod eller et kreativt værksted. Jesper Julian Møller, der i 2016 modtog Det Danske Grastronomiske Akademis hædersdiplom for at stifte Copenhagen Street Food, har de næste 10 år lejet et kæmpe område af Refshaleøen, som er 3 gange så stort som hallerne på Papirøen. Riggerloftet er en hal på 1040 m2 og hertil er et stort udeareal på 5000 m2. Desuden er der adgang til 4000 m2 fælles udeareal ved vandet med udsigt til Den Lille Havfrue. Målet er at lokke både lokale og turister til området ved Københavns Havn, hvor naboerne blandt andet hedder Mikkeller Baghaven, restauranten Amass og klatrehallen Blocs & Walls.

refshaleoeen

I foråret 2018 åbner et nyt mad- og kulturfællesskab i Riggerloftet på Refshaleøen – du kan følge projektet på reffen.dk

Refshaleøen skal være et kreativt byområde i Københavns Havn

Papirøen var for fire år siden en ukendt lokation for Københavnerne og adgangen var besværlig inden Inderhavnsbroen åbnede. Det nye mad- og kulturfællesskab på den afsides adresse Refshalevej 167 har dog lettere adgang med offentlig transport end Copenhagen Street Food havde i sine unge dage. Der er både stoppested for Havnebussen samt bus 9A i nærheden – eller du kan på 10 minutter cykel fra Nyhavn. Desuden vil Strömma/Canal Tours begynde at sejle fra centrum til Refshaleøen.

“Vi arbejder målrettet på at åbne Refshaleøen op for københavnerne og gøre stedet til et kreativt byområde i København med en række varierende tilbud af høj kvalitet, så det på sigt både er attraktivt at bo, arbejde og komme på besøg på det tidligere værftsområde. Vi ser derfor frem til at samarbejde med initiativtageren bag Copenhagen Street Food om fortsat at udvikle øen med henblik på at få skabt et stærkt miljø, der byder på gastronomi såvel som andre kreative og kulturelle oplevelser”, siger Christian Herskind, der er administrerende direktør hos Refshaleøens Ejendomsselskab til byensejendom.dk.

Street Food har bredt sig til hele Danmark

Copenhagen Street Food har skabt en kulinarisk trend med gode, hurtige måltider i Danmark. Over hele landet er der blomstret flere madmarkeder op i stil med det på Papirøen og i København er der i dag hele to på Vesterbrogade: WestMarket og det nye Tivoli Food Hall. Hertil kommer endnu et nyt street food marked i Boltens Gård, som kommer til at bære navnet Bolten, hvilket en anden gruppe stadeholdere fra Copenhagen Street Food åbner i sommeren 2018.

FAKTABOKS

Over hele Danmark er der blomstret flere Street Food Markeder op og her er et udvalg:

  • WestMarket på Vesterbrogade i København
  • Tivoli Food Hall
  • Aarhus Street Food
  • Aalborg Street Food – The Lighthouse
  • Viborg Street Food
  • Odense Street Food i Storms Pakhus
  • Arkaden Food Marked i Odense

Container

Der bygges 45.000 kvadratmeter ny bebyggelse i 41 meters højde

Lejekontrakten for Copenhagen Street Food har fra starten været midlertidig og nu er det tid til, at de gamle lagerhaller rives ned og erstattes af nye haller, som bliver tilpasset de omkringliggende områders udseende. By & Havn, som administrerer Papirøens udvikling, har lovet Københavns Kommune, at de nye haller vil skabe en tydelig reference til øens hidtidige funktion som papirlager og opmagasineringsplads og de nye haller vil omkranse et grønt område i midten, som får navnet “Den Grønne Hal”. Der er vedtaget ny lokalplan for øen, som giver tilladelse til i alt 45.000 kvadratmeter bebyggelse, hvilket betyder mulighed for op til 340 nye boliger. I stueetagerne skal der være haller til virksomheder og institutioner, mens der over hallerne skal indrettes lejligheder. Således bliver byggeriet op til 41 meters højde og vil tangere samme højde som Operaens scenetårn. Desuden bliver der etableret et svømmeanlæg, og øen får en bred offentlig promenade med en træbrygge. Dog er øen meget slidt, og en grundlæggende renovering af øens kanter er fundamental for fremtidens byggeri og det er derfor første spadestik.

Ny_papiro

Billedet af en model af fremtidens byggeri på Papirøen. Foto af Tegnestuen COBE. Tegnestuen COBE har udarbejdet vinderplanen for havnens mest prestigefulde grund. Læs mere om projektet på www.cobe.dk/project/paper-island

FAKTABOKS

Medio 2021 forventes det nye byggeri på Papirøen at stå klar. Processen for Papirøen, der egentlig hedder Christiansholm, ser således ud:

  • Primo 2018: Udbedring af øens brygger med ny spuns. Nedrivning af eksisterende bygninger med undtagelse af kedelhuset, samt træspær fra papirhallen som genetableres i en af de nye haller
  • Resten af 2018: Byggemodning
  • 2019: Udgravning og konstruktion af kælder og p-kælder
  • 2019-2021: Forventet opførsel af svømmefunktion
  • 2020-2021: Opførsel af nye haller, boligbyggeri og ny infrastruktur, træbrygge
  • Medio 2021 forventes det private byggeri at være klar til aflevering


Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

To piger fra Christianshavn har banet vejen for Ungeråd KBH