Inspiration til Kulturnatten 2017

Genbrugsbutikken, der bygger på et socialt fundament

I butiksvinduet sidder en kvindelig mannequindukke og kikker ud på Islands Brygge – parykken er lidt på skrå og orange halloween papirguirlander hænger sæsonmæssigt på tværs af vinduet over hendes hovedet. Når du går ned af stentrappen til butikken i kælderlokalerne træder du ind i Genbryggen, som er en genbrugsforretning fyldt med billigt tøj og med en lang historie bag sig

Tekst og foto af Elin Tabitha Hansen – artikel publiceret i lokalavisen Havnefronten 19. oktober 2017

dsc05218-2

Et stenkast fra havnefronten på den lille Reykjaviksgade ligger Genbryggen i nummer 2 og herfra er der de sidste 32 år blevet solgt genbrugstøj bryggeboere imellem. Butikken er non-profit og drives i fællesskab af frivillige lokale kræfter, der i øjeblikket består af 9 kvinder og i butikken finder du et stort og meget varieret udbud af genbrugstøj, der er velorganiseret, således at t-shirts hænger for sig, herreskjorterne er sorteret i farver, jeans har sit eget hjørne og børnetøj findes i lokalet bagtil.     

Overskuddet deles ud til sociale og kulturelle aktiviteter på Bryggen

Oprindeligt blev genbrugsforretningen etableret af Islands Brygge Lokalråd og det har fra første færd været fastlagt at overskuddet fra Genbryggen skulle deles ud til sociale formål og kulturelle aktiviteter på Bryggen, og fx modtager julehjælpen i Hans Tausens Kirke støtte fra Genbryggen. Organisationer og foreninger med aktiviteter på Island Brygge er velkomne til at ansøge om økonomisk støtte fra Genbryggen ved at indlevere en ansøgning i butikken, fortæller Gy, der har arbejdet i butikken i 14 år. Desuden hjælper Genbryggen socialt udsatte ved at videregive det tøj som ikke anvendes i butikken til organisationer som Reden, Mødrehjælpen og lignende.  

Mulighed for at gøre et kup mandage, onsdage og lørdage

Kunderne i Genbryggen har forskellige tilgange til at besøge butikken, og en onsdag i oktober er en nytilflyttet kvinde på besøg i butikken for første gang og hun er meget begejstret for at have opdaget en genbrugsforretning på Bryggen, da hun udelukkende køber sit tøj som genbrug. En ung fyr kikker forbi lige før lukketid for at købe en t-shirt til en 20’er og mens han betaler med MobilePay,forklarer han:

‘Jeg stod og manglede en t-shirt til i morgen og prisen her passer perfekt til mit SU-budget’

En ung pige kikker op over tøjstativet og fortæller smilende, at hun med jævne mellemrum tjekker ud hvad der er kommet af nye varer og sidst hun var forbi Genbryggen gjorde hun et kup, så hun gik hjem med en skøn kjole for 100 kr.

Genbrug er fokus på bæredygtighed

Med genbrug kan du billigere få en ny men også en grønnere garderobe – for genbrug er også bæredygtigt tøjforbrug, i det at der anvendes mindst 1400 liter vand til produktionen af en enkelt t-shirt. Ved at genbruge tøj selv, eller lade andre genbruge dine egne aflagte klæder, kan der produceres færre stykker nyt tøj og det gør en forskel for miljøet.

Hvis du rydder op i tøjskabet vil du ikke bare få ekstra plads, men du vil også give nyt liv til tøj, du alligevel ikke bruger og samtidig gøre noget godt for miljøet – køber du samtidig genbrugstøj vil du have mulighed for at gøre en god handel og spare penge. Genbryggen modtager gerne rent og helt tøj i butikkens åbningstid, som andre Bryggeboere kan få glæde og gavn af.

FAKTA BOKS

Du finder Genbryggen i Reykjaviksgade 2 kælderen og butikken holder åbent mandage og onsdage kl. 15-18 samt lørdage kl. 11-14

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Inspiration til Kulturnatten 2017